Chemex Demleme Nasıl Yapılır?
Tasarımı, 1941 yılında icat eden Peter Schlumbohm'dan beri değişmemiştir. Chemex'ten çıkan kahve drip kahveye benzer ama yapımı daha hassastır.
Neler gerekli?
- Chemex
- Chemex Filtre
- Öğütücü/Değirmen
- 21 gr (3 yemek kaşığı) çekilmiş kahve
- Su ısıtıcısı (Kettle)
- Tartı
- Kronometre
- Kupa Bardak
1. Adım: Kahve ve Su oranı
Kahve miktarı ve su, demlediğiniz kahve tipine ve sevdiğiniz sertlik derecesine göre değişiklik gösterir. Başlangıç noktası olarak, 50 gram kahve ve 700 gram su kullanmanızı öneririz, sonra da kişisel zevkinize göre ayarlama yapın.
2. Adım: Filtreyi Yerleştirin
Kağıt filtrenizi açın ve Chemex'inize yerleştirin, Katlama bölümünün dökülme musluğuna bakmasını sağlayın.Filtreyi sıcak suyla ıslatın. Dökülen suyu Chemex'ten tekrar geri atın.
3. Adım: Su Ekleyin
Öğütülmüş kahvenizi filtreye dökün ve hafifçe sallayın. Bu, yatağı düzleştirerek, daha eşit bir dökmeye izin verir. Toplam 4 su dökümü olacak. Bu ilki. Ortasından başlayarak, kahvenizin üzerine suyu iki kez hafifçe dökün (25 gram kahve varsa 50 gram su). Yavaşça dışa doğru çalışın ve filtrenin yanlarından dökülmesinden kaçının. Bu kadar miktar su eklemenin kahvenin genişlemesine ya da "bloom” neden olduğunu fark edeceksiniz. 45-55 saniye kadar kalmasına izin verin. İyi bir "blooming" doygunluğun eşit olmasını sağlar.
4. Adım: Su Eklemeye devam edin
İkinci dökümü yine merkezden başlayarak dairesel hareketlerle dışa doğru suyu dökün. Filtrenin üzerine dökmekten kaçının. Filtrenin tabanından 2cm düşene kadar suyun Chemex'in içine damlamasını sağlayın. Bu seferki su dökümü için yaklaşık 200 gram su kullanmalısınız.
5. Adım: Su Eklemeye devam edin
200gr. su tekrar yavaşça dökün. Filtrenin tabanından 2cm düşene kadar suyun Chemex'in içine damlamasını sağlayın ve suyun Chemex'in içine tamamiyle dökülmesini bekleyin.
6. Adım: Servis edin ve tadını çıkarın
3.5–4.5 dakika demlele süresi sonunda kahvenizi önceden Isıtılmış bir bardağa dökün ve kahvenizin tadını çıkarın!