3 Adımda Evde Daha İyi Kahve Demlemenin Sırları
Evde nasıl daha iyi kahve yapılacağına dair sizlerden birçok soru aldık.
Daha lezzetli kahve demlemeye giden değişkenleri özetlemek için saatlar harcayabiliriz ancak size bu yazımızda, üç adımda daha basit yollarla evde kahvenizden nasıl daha fazla nasıl keyif alabilirsiniz bu noktalara değineceğiz.
Bu yazımı okuyorsanız, lezzetli ve taze kavrulmuş kahve çekirdeğini aldığınızı varsayıp, hangi demleme yöntemini kullanacağınıza karar vereceğinizi anlatacağız. Eğer seçmek için yardıma ihtiyacınız varsa, sayfamızdakı en iyi demleme tekniklerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz. (sayfanın en altında bulunan "demleme teknikleri”ne göz atabilirsiniz)
-
- Kaliteli bir Diskli Öğütücü (Burr Grinder) Satın Alın.
Lezzetli kahve demleme ekipmanlarınıza ekleyebileceğiniz tartışmasız en önemli nokta kaliteli bir öğütücüdür. Kahve öğütüldükten hemen sonra demlendiğinde en iyi tadı verdiği için Diskli bir Öğütücüye (Burr Grinder) sahip olmanız önemlidir zira çekirdeklerin en homojen bir şekilde öğütülmesi gerekir. Homojen öğütme daha dengeli bir kahve ekstraksiyonu dolayisiyla daha dengeli bir kahve içimi sağlayacaktır.
Bunu şu şekilde düşünün: Patatesleri kızartırken, mümkün olduğunca eşit şekilde küp şeklinde doğramalarını istersiniz. Böylece tüm parçalar eşit şekilde pişer. Büyük parçalar ve küçük parçalar varsa, küçük olanlar fazla pişmeden büyük olanlar tam olarak pişmeyecektir. Benzer bir konsept öğütülmüş kahve için de geçerlidir. Öğütülmüş kahve tanecikleri eşit boyutta değilse, kalın öğütülmüş taneciklerinden yeterince kahve emilimi yapılamayacağı gibi daha küçük taneciklerden de çok fazla emilim olacaktir ve buda sizi düzensiz bir demleme yapmaya yönlendirecektir.
Farklı fiyatlarda çok sayıda diskli öğütücü seçeneği mevcut, ancak hepsi eşit üretilmemiştir.
Uzun süre dayanacak kaliteli bir öğütücü istiyorsanız, Rancilio, Mahlkonig veya Mazzer’in ev tipi olan modellerini almanızı öneririz.
- Dijital Tartı Kullanın
Nasıl ki bir kek veya kurabiye tarifindeki malzemelerin doğru oranda kullanılması tat için önemliyse, lezzetli kahve yapmak için de uygun bir kahve/su oranı kullanmak çok önemlidir.
Dünyanın en iyi pastacıları, sürekli olarak mümkün olan en iyi pastayı veya kurabiyeleri yaptıklarından emin olmak için dijital terazi kullanır. Yine benzer şekilde, bildiğimiz en iyi baristaların çoğu kahvelerinin en iyi kıvamını sağlamak için terazi kullanırlar. Ölçümü kahve kaşığınızla değilde neden ağırlık ile ölçmeniz gerektiği sizde bir merak uyandırmış olabilir ?
Kahve demlerken, uygun bir kahve-su oranı tutarlılık ve tekrarlanabilirlik sağlar: Demleme yönteminize bağlı olarak 30ml su için yaklaşık 1,6–2 gram tam çekirdekli kahve kullanmanız gerekir. Unutmayalım ki , dünyanın dört bir yanından farklı kahveler farklı yoğunluklara ve fiziksel boyuta sahiptir ve bu da kahvenin kavrulma profili de ağırlığı etkileyen diğer bir etkendir.
Kahveler, bir kaşıkta aynı miktarda kahve gibi görünseler bile, dünya kahvesinin çeşitine göre bir kaşıkta 5 gram, diğerin de ise 8 gram olabileceği anlamına gelir. Örneğimizde, tarifimize göre her bir fincan için 4 kaşık kahve kullanılıyorsa,farklı kahveler 20 veya 32 gram ağırlıklara denk gelecektir ve buda yüzde 60'lık bir farka tekavül eder! Kahveyi tartmak, çeşit veya kavurma seviyesinden bağımsız olarak size tutarlılık verir ve yaptığınız kahve üzerinde daha iyi ve tutarlı tat profili almanızı sağlar.
Öğütücülerde olduğu gibi, ölçekler için de birçok seçenek vardır. Üç favorimiz:
- Escobarista Dijital Tartı
- Eppinox hassas kahve tartısı
- Coffee Toys hassas Dijital Tartı
- Temiz Su Kullanın
Su, kahve demlemenin isimsiz kahramanıdır ve kahveye verdiği lezzet konusunda en az düşünülen bileşeni olabilir. Aslında, demlenmiş kahvenin % 98'inin su olduğunu düşünürsek aslında hiçte öyle değil…
Bunu akılda tutarak, temiz su kullanmanın neden bu kadar önemli olduğunu anlamak aslında zor olmayacak. Suyunuzda klor veya diğer suya karısan kimyasallar gibi tatlar varsa, bu tatlar da kahvenize doğal olarak girecektir. Suyunuzun mineral içeriği çok yüksek veya çok düşükse, ekstraksiyonu etkileyecek ve özellikle mineral içeriği çok yüksekse, demleme ekipmanınızda daha hızlı mineral tortusu birikmesine neden olacaktır. Su konunda biraz daha derin bilgi almak isterseniz burden ulaşabilirsiniz. ( https://www.youtube.com/watch?v=ZsZ-ux2bEp0 )
Yukarıda belirttiğimiz durumdan kaçınmak için, suyunuzun kahve için yeterli mineral içeriğine sahip olduğundan emin olun. Amerika "Speciliaty Coffee” birliği'ne göre suyunuz tamamen nötr olsa da, pH 6,5 ile 7,5 arasındaki derece optimum kabul edilir. Eğer evde musluk suyu kullanmak zorunda kalırsanız, tadı ve kokusu için Brita filtresi gibi basit bir karbon filtreden geçirebilirsiniz.
Kahveniz için şişelenmiş su satın alırsanız, üzerinde "içme suyu” yazan su yerine mineralleri açısından kaynak suyu kullanmanızı öneririz. Kahve yapmak için asla damıtılmış su kullanılmamalıdır; mineral içeriğinin olmaması, ekipmanınız aşınmasına sebeb olacaktır.
Evde bu üç konuya dikkat ederseniz daha dengeli kahve yaptığınızın farkına varacaksınız. Eğer demleme yöntemleriyle ilgili herhangi bir sorunuz olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin!